Italiano  |  English  |  Român  |  Български
THE PROJECT PARTNERS GALLERY MEDIA REVIEWS
 
 
ARIES
ARIES
 
 
  activities    
 

2 – 7 АПРИЛ 2009 УЪРКШОПОВЕ,
кръгла маса и спортен турнир в Торино, Италия


Уъркшопът беше организиран от UISP Сетимо Чирие.
прочетете още...

16 МАЙ 2009 ПЛОВДИВ,
Първи модул на дейност в България


Събитието беше организирано от българския партньор - Фондация "Кураж" и Шахматна школа "Рокада".
прочетете още...

30 СЕПТЕМВРИ, 2 ОКТОМВРИ 2009,
в Румъния


бяха организирани два модула семинари и спортни турнири, които включваха местни неправителствени организации, местни власти и граждани.
прочетете още...

14 ОКТОМВРИ 2009,
в България, беше организиран втори модул


мероприятия от българския партньор, Фондация "Кураж", съвместно с община Ягода и футболния отбор на Ягода, област Стара Загора.
прочетете още...

НОЕМВРИ - ДЕКЕМВРИ 2009

Създаване на фен клуб на ARIES във Facebook
прочетете още...

14-17 МАЙ 2010,
последно мероприятие в Румъния


Между 14 и 17 май се осъществи последното мероприятие на румънска територия.
прочетете още...

22 МАЙ 2010,
събитие в Грац


На 22 май група представители на UISP Сетимо Чирие отпътува за Грац, Австрия за участие в предпоследното мероприятие, част от проект АРИЕС.
прочетете още...

6 ЮНИ 2010,
последно мероприятие в България


На 6 юни, в град Пловдив, България се проведе последният модул на проект АРИЕС.
прочетете още...
  2 – 7 април 2009 Уъркшопове, кръгла маса и спортен турнир в Торино, Италия

Уъркшопът беше организиран от UISP Сетимо Чирие.

Участниците в мероприятията бяха представители на държавите партньори, като включваха: местни неправителствени организации, училища, местни власти и младежки групи. Участваха общо 40 човека от България, Румъния и Австрия и двама представители от Турция.

Основната цел на събитието беше представителите на заинтересованите страни да се обучат да използват модел на кампания за повишаване на информираността и за превенция: "Спортът срещу расизма", който да се приложи в Австрия, България и Румъния. Уъркшоповете се базираха на интерактивни методи – казуси и обучение "на място". Участниците в ARIES присъстваха на спортен турнир финансиран от друг проект на ЕС, организиран за деца в неравностойно положение от България и Румъния - сираци, роми и деца с увреждания. Целта беше да се види на практика как спортът може да се използва като средство за интеграция и, че никакви различия не могат да му попречат. Обсъдени бяха законите и политиките на ЕС в сферата на правата на децата; борбата срещу расизма и дискриминацията. Участниците се учиха от най-добри практики в Италия, наблюдавани в мрежата на UISP.

Поканени бяха представители на медии от България, Румъния и Италия и се публикуваха статии и интервюта за мероприятията. Вижте приложените статии и видеоматериали.

Първи модул на дейност в България – 16 май 2009, Пловдив

Събитието беше организирано от българския партньор - Фондация "Кураж" и Шахматна школа "Рокада".

Първият модул включваше група от 30 деца, на възраст 11 – 16 години, от 6 училища от Пловдив. Участваха 4 деца от Дом за деца лишени от родителска грижа "Олга Скобелева", Пловдив. Двама обучители психолози започнаха семинара с дискусия: "Какво означава да си различен? Добри или лоши са различията? Как да подходим към различията в другия човек?". Децата изготвиха плакати и направиха пантомими в малки групи, за да изразят идеите си по отношение на различията в хората и начина за преодоляване на предрасъдъците, основани на различия. След семинара беше организиран турнир по шах, във формата на Олимпиада по шах, с участието на 6 смесени отбори. Децата трябваше да представят отбора от тяхната "държава" с информацията, която знаят за "родната" си страна. Те трябваше да се състезават в екип от играчи, които не познаваха преди събитието. Момчета и момичета от различни училища си съдействаха, без значение от етническите (бяха включени деца от ромски произход) и социалните (участваха сираци) различия и тези в способностите (присъстваха начинаещи и напреднали играчи).

Събитието беше посетено от журналисти от в-к "Марица" - регионалният ежедневник в Пловдив и се публикува кратка статия. (Вижте приложенията)

Септември – Октомври 2009, Румъния

На 30 септември и 2 октомври 2009, в Румъния, бяха организирани два модула семинари и спортни турнири, които включваха местни неправителствени организации, местни власти и граждани.

Организатор беше Асоциация за Екология, спорт и туризъм. Първият модул включваше служители от министерства, преподаватели от училища и други неправителствени организации, с дейност в сферата на спорта. (Вижте снимки)

Вторият модул беше с ученици от гимназиални училища от рисковите райони в Букурещ – райони с ромско население. Дискусиите включваха преглед на Европейските политики за равноправие и антидискриминация, лични мнения и преживявания, идеи за борба с дискриминацията. Гимназисти, които бяха проучили документи на ЕС за човешките права и гражданство, направиха презентации. (Вижте снимки)

Октомври 2009, България

На 14 октомври 2009, в България, беше организиран втори модул мероприятия от българския партньор, Фондация "Кураж", съвместно с община Ягода и футболния отбор на Ягода, област Стара Загора.

Община Ягода беше избрана, тъй като е район с висок брой малцинствено население от ромски произход. Семинарът започна с интерактивна игра, проведена от психолози, по отношение на различията и човешкото достойнство. Поканени бяха ученици от Дома за деца лишени от родителска грижа "Олга Скобелева", Пловдив, като доказателство за възможностите, предоставяни от международните проекти за борба с дискриминацията в Европа. Децата изготвиха плакати и пееха песни, възхваляващи равенството и уважението.

В следобедните часове беше организиран футболен турнир – шампионат между смесени отбори, избрани непосредствено преди мача. Идеята беше да се накарат децата от високорисковите групи да спортуват и научат да си съдействат дори с деца, които може да са от противниковото училище, село и квартал.

Местната телевизия в Стара Загора излъчи интервю с президента на UISP Сетимо Чирие и част от семинарните мероприятия.

Ноември – Декември 2009 - Създаване на фен клуб на ARIES във Facebook

Този клуб е мрежата за разпространение на документи и материали по отношение на темата и е място за свободни дискусии между младите хора и заинтересованите страни. Основният канал за комуникация между училищата, неправителствените организации и обикновените хора от държавите – партньори ще бъде Интернет. Наберете "Aries project" в полето за търсене във Facebook и станете наш фен!

14-17 май 2010, последно мероприятие в Румъния

Между 14 и 17 май се осъществи последното мероприятие на румънска територия.

Делегация от представители на местната организиция на UISP Пиемонте отпътува за Букурещ за да се срещне с активисти на румънската асоциация партньор по проекта - Асоциация за спорт, туризъм и екология, с които организира семинар и турнир по волейбол в спортната зала на Снагов, близо до Букурещ. В мероприятието участваха ученици от гимназии и други средни училища на територията на Букурещ и околностите.

Участниците в турнира бяха разделени в отбори със смесено участие - ученици от различни училища, в подкрепа на принципите на равенство и приятелство, ценности които са в основата на проекта.

В края на турнира всички участници получиха медали, а делегацията от Италия получи dvd с презентация на гимназията в Снагов.

Президентът на UISP Сетимо Чирие Роберто Риналди получи възпоминателен плакет за турнира от директора на гимназията в Снагов. След турнира по волейбол беше организиран мини турнир по боулинг със смесени отбори.

22 май 2010, събитие в Грац

На 22 май група представители на UISP Сетимо Чирие отпътува за Грац, Австрия за участие в предпоследното мероприятие, част от проект АРИЕС.

Партньорът по проекта в Австрия – Българско Австрийска културна асоциация в Грац организира концерт с класическа музика с участие на български музиканти посветен на 24 май – Ден на българската култура. Концертът e част от дейността на Асоциацията в подкрепа на интеграцията на българските имигранти в Австрия чрез междукултурен обмен.6 юни 2010, последно мероприятие в България

На 6 юни, в град Пловдив, България се проведе последният модул на проект АРИЕС.

В дейностите, организирани от Фондация Кураж, партньор по проекта, в сътрудничество с Асоциация Спорт в училищата, бяха включени 65 деца на възраст от 11 до 15 години от различни училища на територията на град Пловдив, сред които представители на Спортното училище в Пловдив и Родопския пансион за деца и юноши без родителски грижи.

Две психоложки проведоха обучение за всички деца с цел развитие на социални умения и преодоляване на предразсъдъците свързани с различията, в подкрепа на основната цел на проекта - Срещу расизма в Европа чрез спорт.

Денят продължи със спортни дейности – волейбол и щафета, в които бяха включени всички деца в смесени отбори, независимо техните спортни умения, произход и социално положение, без всякаква дискриминация.

Всички деца бяха с тениска с логото на АРИЕС и получиха възпоминателно флагче от турнира. Създаде се атмосфера на истински празник и приятелство между участниците.

 
  ARIES 2009 All rights reserved.   design and coding by Recode_