Italiano  |  English  |  Român  |  Български
THE PROJECT PARTNERS GALLERY MEDIA REVIEWS
 
 
ARIES
ARIES
 
 
  activities

2 – 7 АПРИЛ 2009 УЪРКШОПОВЕ,
кръгла маса и спортен турнир в Торино, Италия


Уъркшопът беше организиран от UISP Сетимо Чирие.
прочетете още...
  All about the project

Може да чуете фенове, които подкрепят любимите си отбори по стадиони в целия свят. Без значение какво се играе... Без значение в коя държава са..., дали са в метрополитен град или малко селце, дали са в Група А или приятелски мач. Това, което е от значение, е отборът.
 
 

16 МАЙ 2009 ПЛОВДИВ,
Първи модул на дейност в България


Събитието беше организирано от българския партньор - Фондация "Кураж" и Шахматна школа "Рокада".
прочетете още...

30 СЕПТЕМВРИ, 2 ОКТОМВРИ 2009,
в Румъния


бяха организирани два модула семинари и спортни турнири, които включваха местни неправителствени организации, местни власти и граждани.
прочетете още...

14 ОКТОМВРИ 2009,
в България, беше организиран втори модул


мероприятия от българския партньор, Фондация "Кураж", съвместно с община Ягода и футболния отбор на Ягода, област Стара Загора.
прочетете още...

НОЕМВРИ - ДЕКЕМВРИ 2009

Създаване на фен клуб на ARIES във Facebook
прочетете още...14-17 МАЙ 2010,
последно мероприятие в Румъния


Между 14 и 17 май се осъществи последното мероприятие на румънска територия.
прочетете още...

22 МАЙ 2010,
събитие в Грац


На 22 май група представители на UISP Сетимо Чирие отпътува за Грац, Австрия за участие в предпоследното мероприятие, част от проект АРИЕС.
прочетете още...

6 ЮНИ 2010,
последно мероприятие в България


На 6 юни, в град Пловдив, България се проведе последният модул на проект АРИЕС.
прочетете още...


  Но какво би се случило, ако отборът се сформира непосредствено преди мача? Какво би се случило, ако играчите са момчета и момичета от различни държави, различни етноси, различни религии и са "различно способни"? Ще има ли отборен дух? Ще има ли фенове, които да ги подкрепят?

Да! Това се случи по време на "Мондиалито" – Мини Световно Първенство, организирано от UISP Сетимо Чирие. Тази година (2009), през м.април, спортни асоциации и преподаватели от училища от България, Румъния, Австрия и Турция присъстваха на "Мондиалито". Те осъдиха расизма в Европа и изразиха желанието си да популяризират спорта като средство за интеграция и антидискриминация. С подкрепата на Фондация "Кураж" в България, Асоциация за екология, спорт и туризъм в Румъния и Българо-австрийски културен център в Австрия, те ще пренесат наученото по време на престоя си в Италия в техните страни, градове и квартали, като включат най-уязвимите и рискови групи. Всички инициативи и дейности в четирите държави-партньори - Италия, България, Румъния и Австрия - са част от проекта "ARIES", Срещу расизма в Европа чрез спорт, финансиран от Програма "Човешки права и гражданство" на Европейската комисия.


България и Румъния са най-новите и най-бедните страни-членки на Европейския съюз. Радикалните промени в живота през последните 20 години доведоха до настъпването на демокрацията, но също и до бедност и тежките социални проблеми. Расизмът в България е насочен срещу ромското население, което е възприемано, че е с различен расов и етнически проиход. Расизмът в Румъния се увеличава след падането на комунизма през 1989 година. Нео-нацистки групи и хора построиха барикада срещу ромите, за които се смята, че са крадци и необразовани. Въпреки че расизмът е широко осъждан в цяла Европа, формите, които той приема в различните страни, са различни поради исторически, културни, религиозни, икономически или демографски причини.

Изследване на рисковите фактори на расизма и свързаното с него насилие показва, че по-важен от който и да е индивидуален фактор е натрупването на рискови фактори. Юношите, изложени на множество рискови фактори, не могат да променят семейната или социалната среда. Това, което може да се направи, е да бъдат насърчавани да спортуват - като средство за интеграция, начин за канализиране и контролиране на отрицателната енергия и обучение в толерантност и справедливост. Спортът е идеално средство за възпитаване на самоуважение и развиване на екипни умения. Той се използва и за да предизвика диалог за човешкото достойнство и борбата срещу дискриминацията във всичките й форми. Теми като: Европейско гражданство и общи ценности, които биха се считали за абстрактни в други случаи, са интересни и ангажиращи, когато се предлагат в спортни и семинарни дейности. Доказателство за това е ентусиазмът на участниците по време на турнирите за смесени отбори и семинарите на "ARIES".

 
  ARIES 2009 All rights reserved.   design and coding by Recode_